Make sure your follow Dddreamhouse on social so you can stay up to date all the time. If you're not on social, then click on the banner at the top of the page to subscribe to our newsletter.

Step inside this incredible transformation by Rara Architecture

Step inside this incredible transformation by Rara Architecture

When faced with a challenge of space and light, Wesley, owner of Rara Architecture, decided to come up with the perfect solution to convert this inner-city Melbourne property into a spacious family haven. We are lucky to have exclusive insight into the project and the decisions that led Wesley and his team to create this incredible transformation. 

The project is unique but represents a classic case of Melbourne inner city property. Small blocks with cramped homes are common and the age of initial properties can sometimes prove a challenge. For Wesley and the team, that's what they found with this home. Here's a Q&A with him on the project...

How is the project unique?

The brief and the site are common in inner-city Melbourne properties. Usually, because of the need to pack in as much space and storage as possible, the space becomes dark and feels cramped. We decided to stick to the essentials and by neatening up the layout to reduce dead space while playing with natural light to increase the drama and the effect - the space is in fact quite small, but no one would think so.

What was the brief?

Our client wanted to renovate the existing rear extension which was structurally sound and add a bedroom - she had no idea we would reconfigure the entire house. The kitchen was a very important component of the design as her partner is a chef - this had to take pride of place since entertaining and social gatherings around the island bench is a way of life for them.

What were the key challenges?

Making use of the existing extension. As we peeled back the layers, we gradually discovered more and more needed rebuilding. Thankfully, the client was very patient.

What was your solution?

We wanted a single stair run without a landing. The client wanted a high ceiling to match the existing house. The compromise was to break up the extension into two - the kitchen has 2.4m ceiling, which solved the stair dilemma because we concealed the landing. Upstairs, we have a bedroom directly off the landing, then continue up a few more steps to reach the bathroom and rear perched bedroom. Sweeping the ceiling up with a curve just made sense after that.

So take a look inside and be inspired by this incredible transformation. If you have any questions about the project, please click here and head to the contact page.



Wesley is the owner and principal architect at Rara Architecture. He possesses ten years experience working with various architectural practices and construction companies within a wide range of industry sectors. Since he was a child, Wesley has had a strong passion for Architecture and Design; in particular, how one moves through spaces. His ambition and drive has not only seen him survive the challenges of the industry, but propelled him into establishing a successful small practice which is now 3 years old. surrounding landscape.



The materials used throughout include: 

  • Tongue and Groove Oak flooring (Eterno, colour: argento) 
  • Maximum Porcelain panels 
  • Duropal matte laminate throughout 
  • Dulux Natural White 
  • Liebherr wine fridge 
  • Fisher & Paykel fridge/freezer and dishdrawer 
  • R,C&D carpet in bedrooms - Colour: Charmeuse 
  • Mod Cons heating and cooling system 
  • Blum drawer system 
  • Velux 
  • Mondoluce (lighting) 
  • Ajar - Master bedroom pendant 
  • Omvivo bathroom basins 
  • Phoenix Tapware 
  • De Lucia and National Tiles in bathrooms 
  • Steel Genesi combi Steam/gas cooker 
  • Sirius rangehood 
  • Blanco Subline sink and Linussa mixer 
  • Caroma toilets 
  • Franke rubbish bin and trough
Our picks of the antiques available at the Sydney Fair

Our picks of the antiques available at the Sydney Fair

How to conceal an unsightly wall

How to conceal an unsightly wall