Hi.

Make sure your follow Dddreamhouse on social so you can stay up to date all the time. If you're not on social, then click on the banner at the top of the page to subscribe to our newsletter.

Check out this spectacular allergy smart reno by former contestants on The Block

Check out this spectacular allergy smart reno by former contestants on The Block

With a focus on green and healthy living taking over the world of home design and renovation, two former The Block contestants decided to make their next project one with a difference.

Kyal and Kara Demmrich have successfully turned around a former three bedroom red brick house into an allergy smart, six bedroom, two bathroom home in beachside suburb Toowoon Bay.

Their secret to making it allergy smart? The careful selection of building materials – specifically, Gyprock. This once well used plasterboard has expanded its line and now includes Gyprock Sensitive. Gyprock Sensitive is a revolutionary hypoallergenic plasterboard that is the first and only residential plasterboard to be approved by the National Asthma Council Australia’s Sensitive Choice® program as a better choice for asthma and allergy sufferers. Sensitive is treated with a powerful but gentle anti-fungal agent designed to resist mould growth enhancing the quality of living for the home’s occupants.

Furthermore, the use of floorboards instead of carpet in the home also contributed to creating an allergy safe environment, while large casement windows and strategically placed skylights assist ventilation and flood the property with natural light.

Ensuring the home was a functional, health-smart place to live was one part of the couple’s objective. The other, was creating a stylish beachside retreat. To balance the other interior design features of the home and create aesthetic harmony room-to-room, Gyprock Trio cornice was used as the finishing touch to the walls and ceilings. Trio’s dramatic three-step profile and strong, modern lines offer a subtle update to this more traditional home.

Like the main house, the two-bedroom studio designed as a sub-let in the property’s backyard has also been lined with Gyprock Sensitive.  The design uses open plan living with north facing windows to provide plenty of natural light, aided by the three skylights in the kitchen. A deck made from 140mm blackbutt compliments the cladding and connects the master bedroom, second bedroom and living spaces to the outdoors.

With the help of Gyprock, Kyal and Kara were able to transform the property into an asthma and allergy friendly family beach house.  As new parents “it was important for us to create a healthy environment for ourselves and our little man Ziya,” said Kyal and Kara. “Using allergy-smart building materials when renovating is an investment in health for every family. Moving forward with our next renovation at Long Jetty, we’ll continue to focus on using allergy-smart materials.”

So take a look inside this incredible renovation and tell us, what do you love most about the functional, clean and allergy smart design? 

Winter alfresco seating inspiration

Winter alfresco seating inspiration

How to style a perfect vignette

How to style a perfect vignette