Hi.

Make sure your follow Dddreamhouse on social so you can stay up to date all the time. If you're not on social, then click on the banner at the top of the page to subscribe to our newsletter.

Take a look inside this Santorini inspired renovation

Take a look inside this Santorini inspired renovation

This week we have a project we are absolutely in love with featured as our real home of the week. We've had some of the Three Birds Renovations' videos on the blog before, but this is an in-depth insight into the stunning home transformation of Lana, using some world renowned products and features, such as Gyprock. So take a read and scroll below to see the stunning final, Santorini inspired product! 

Best friends turned expert renovators Lana Taylor, Erin Cayless and Bonnie Hindmarsh from Three Birds Renovations have completed a spectacular three storey, three bedroom, three bathroom, modern Mediterranean-style villa in Northbridge, NSW.  Dubbed their biggest renovation challenge ever, the house is actually Lana Taylor’s family home.

While Lana adored the original house, the existing layout didn’t suit the family’s changing lifestyle. “It’s been a beautiful house and I love it to death, but the floor plan wasn’t built for a growing family,” she says. Originally there was a self-contained granny flat on the bottom level, the bedrooms were at street level and the kitchen and living areas were on the top floor with no outdoor access. The home had also undergone several renovations in various stages, leaving it dated, disjointed and in need of a refresh.  

When looking for design inspiration, Santorini in Greece kept popping up on Lana’s mood board. “I loved the white, rustic designs of the Greek homes, so it made sense to take my dated villa and transform it into a Santorini inspired home with pops of colour in key spaces,” explains Lana. 

“That said, our main aim was to build a beautiful home to last a lifetime – a home using high-quality materials was a must for our growing family and for the longevity of the house.”

The new design involved completely flipping the house layout on its head by placing the kitchen and living areas downstairs and linking it to the garden and creating a ‘kid’s world’ for Lana’s two young children on the middle level. The top floor was then converted into the ‘ultimate parents retreat’ for Lana and her husband Jason. Connecting each space is a show-stopping ten metre staircase with double height windows and a stunning, statement chandelier filling the open void.

To create a private oasis for Lana and Jason, Gyprock Soundchek™ plasterboard was used in the master suite. A high-density plasterboard with increased noise absorption properties, Soundchek has been specifically designed for internal walls and ceilings to reduce noise transfer, “Gyprock Soundchek is ideal for our retreat, especially as Jason is an early bird,’ says Lana. 

The parents retreat boasts a luxurious master bedroom, walk in wardrobe, ensuite, open-plan office space and a sunny terrace. Continuing the Santorini interior theme, the ensuite is white with a turquoise fish-scale tiled feature wall in the shower. And just like the beautiful white-washed Santorini homes, a skylight above the shower area bathes the room in natural light. 

With busy schedules, it was important for Lana and Jason to have a tranquil home office, “Jason and I are always working so we wanted to create an office space that was bright and full of light on the top level,” says Lana. A large picture window is the centrepiece of the office design and drenches the space in natural light, while offering a lush view of the trees and garden.

Also keeping Lana and Jason busy are their two children, “they will be teenagers before we know it, so it’s important for our home to have adaptable spaces for our growing family,” she explains.  On the children’s level, or the ‘kids world’ as Lana calls it; each child has a large bedroom, with Gyprock Sensitive plasterboard selected for its health properties, “it’s a low VOC plasterboard with superior mould resistance,” says Lana. “We loved the idea of using an asthma and allergy-smart board, so we installed it throughout the whole house, but kept Gyprock Soundchek for the parent’s retreat!”

Gyprock Sensitive is a revolutionary hypoallergenic plasterboard that is the first and only residential plasterboard to be approved by the National Asthma Council Australia’s Sensitive Choice program as a better choice for asthma and allergy sufferers. Treated with a powerful but gentle anti-fungal agent, Sensitive is designed to resist mould growth and thus enhancing the quality of living for young families like Lana and Jason’s.

As well as the ‘kids world’ on the middle level, there is also a mud room, a large bathroom and a media room with glass balustrade that overlooks a void into the family area below. “I’ve always wanted a well-fitted out mud room,” says Lana. “So I created an ‘urban mud room’ with floor-to-ceiling shoe shelves for my family to take shoes on and off and get rid of those bulky school bags”.

Once a self-contained granny flat on the bottom level of the home, the space has been transformed into an open-plan kitchen, living and dining area, or ‘family world’. Large windows and glass doors, high ceilings and white walls provide a light, fresh and welcoming space for the family to cook, eat, play and relax. 

The all white kitchen is paired with gorgeous, neutral stone benchtops and matching splashback. “I wanted the stone to be the hero of the kitchen,” she says. “I wanted it to be white but I didn’t want it to be boring – the stone material needed to be the star”. Helping to draw the eye to the striking stone finish, handless cabinetry was chosen, and with no overhead cabinets nothing obscures the view of the stone splashback. Connecting the interior to the exterior, a large gas-strut window in the kitchen becomes a servery and bar, allowing for easy al fresco dining all year round.

Rather than having a traditional butler’s pantry attached to the kitchen, Lana wanted a small elevated office space with a half wall integrated into the kitchen design so she could stay on top of her emails, while still being a part of the family environment. “The butler’s office was simply born out of the lifestyle that we lead,” she says. “I’m always on my laptop and I don’t want to be hidden away in a study when my kids are in the family space – I wanted to be a part of the family conversation while staying on top of my workload.”

While the exterior of the house did not undergo a major change from a structural perspective, a new coat of paint and new roof gave it a much needed refresh. The car port was extended and driveway paved with veneer stones to create the illusion of a timeless Santorini-style cobblestone path. A white pergola at the front of the house is adorned with beautiful bougainvillea – perfectly keeping with the Santorini aesthetic and adding a pop of natural colour at the same time.

Lana, her family and the Three Birds team couldn't be happier with the end result, “it’s not just the perfect family home,” she explains. “It’s also an expression of my style and showcases the expertise and attention to detail we have to all our projects.”

For more information about Gyprock products visit www.Gyprock.com.au

 

 

 

 

Nine ways to make your house look expensive on a budget

Nine ways to make your house look expensive on a budget

How to rejuvenate your timber fence for summer

How to rejuvenate your timber fence for summer